Ravitsemus ikääntyneen toimintakyvyn tukijana

Kuntoutuskouluttajat
Nuijamiestentie 5 C
Kartta sivun lopussa »

Ravitsemuksella on olennainen vaikutus ikääntyneiden terveyteen ja toimintakykyyn ja siksi siihen tulee kiinnittää huomiota paljon nykyistä enemmän.

Koulutuksessa perehdytään tyypillisiin ikääntyneiden ravitsemukseen liittyviin haasteisiin ja keinoihin, joiden avulla ravitsemusta voidaan lähteä tukemaan. Koulutuksessa opit mm. arvioimaan ravitsemustilaa, tunnistamaan vajaaravitsemuksen ja havainnoimaan nielemisen vaikeuksia. Koulutuksessa tarkastellaan myös ruokailun ja ravitsemuksen merkitystä yksilölle ja perehdytään muutosmotivaatiota edistäviin työskentelytapoihin.

Koulutuksessa opit, minkälainen merkitys ruokailutilanteiden järjestämisellä ja päivärytmillä on hyvän ravitsemuksen kivijalkana ja kuinka voit näitä omassa työpaikassasi rakentaa. Opit eri ruokavalioista: mitä on tehostettu ruokavalio ja milloin sitä tarvitaan, mitä ovat rakennemuutetut ruovavaliot ja niiden käyttöaiheet. Opit tarkastelemaan nielemisen toimintaa, havainnoimaan siinä tapahtuneet muutokset ja ymmärtämään, kuinka moniammatillinen kuntoutus tukee nielemisen vaikeudesta kuntoutumista.

Koulutus koostuu kahdesta koulutuspäivästä ja päivien välissä olevista tehtävistä. Koulutus on tarkoitettu ikääntyneiden parissa työskenteleville kuntoutus- ja hoitoalan ammattilaisille. Koulutukseen liittyvät tehtävät toimivat oman työpaikan toiminnan kehittämisessä. Samasta työpaikasta osallistuvat voivat tehdä tehtävät yhdessä.

Koulutuspäivät:
Torstai 7.10.2021
Keskiviikko 3.11.2021

Koulutuksen teemoja:

• Ikääntyneiden ravitsemussuositukset
  • Ikääntyneen ravinnontarve, ravitsemuksen arviointi ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen
  • Ravitsemusohjauksen periaatteet
  • Ravitsemushoito
  • Eri ruokavaliot: perusruokavalio, tehostettu ruokavalio, rakennemuutetut ruokavaliot ja niiden käyttöaiheet
  • Ikääntyneen ihmisen nieleminen
  • Sarkopeeninen nielemisen vaikeus: tunnistaminen, ehkäisy ja moniammatillinen kuntoutus
  • Muistisairaan ihmisen nielemisen vaikeuden erityispiirteet
  • Ruokailun merkitys
  • Ruokailutilanteen järjestäminen ja rauhoittaminen
  • Liikunnan ja fyysisen aktivisuuden rooli ruokahalun herättäjänä
  • Jäykkyyden esto / syömiseen tarvittavien lihasten toiminnan ylläpito

Kohderyhmä: Ikääntyneiden parissa työskentelevät kuntoutus- ja hoitoalan ammattilaiset

Peppi Haapala, puheterapeutti FM
Kati Laine, laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM
Maaret Rutanen, toimintaterapeutti, TtM, ravitsemustieteen aineopinnot
Samuel Woodward, fysioterapeutti, geriatrisen fysioterapian erikoisosaaja

Sähköpostitse info@kuntoutuskouluttajat.fi tai puhelimitse Riikka Östman p. 050 438 6862

Ilmoittautuminen: Ravitsemus ikääntyneen toimintakyvyn tukijana 7.10.-3.11.2021

Suomen Kuntoutusyrittäjät ry:n jäsenhinta 450 € + alv 24 %
Normaalihinta 500 € + 24 %.
Hinta sisältää kaksipäiväisen koulutuksen, opiskelumateriaalit sekä koulutuspäivien lounaat ja kahvitarjoilut.