02.11.2022 - 08.12.2022

Kuntoutuskouluttajat Nuijamiestentie 5 C 00400 Helsinki Kartta sivun lopussa »

Ravitsemuksella on olennainen vaikutus ikääntyneiden terveyteen ja toimintakykyyn ja siksi siihen tulee kiinnittää huomiota paljon nykyistä enemmän. Moniammattillisen yhteistyön ja varhaisen reagoinnin avulla ravitsemus on merkittävässä roolissa tukemassa ikääntyneen toimintakykyä ja terveyttä.

Koulutuksessa perehdytään tyypillisiin ikääntyneiden ravitsemukseen liittyviin haasteisiin ja keinoihin, joiden avulla ravitsemusta voidaan lähteä tukemaan. Koulutuksessa opit mm. arvioimaan ravitsemustilaa, tunnistamaan vajaaravitsemuksen, havainnoimaan nielemisen
vaikeuksia ja huomioimaan erilaisia omatoimiseen ruokailuun vaikuttavia tekijöitä.

Koulutuksessa opit, minkälainen merkitys ruokailutilanteiden järjestämisellä ja päivärytmillä on hyvän ravitsemuksen kivijalkana ja kuinka voit näitä omassa työpaikassasi rakentaa. Opit eri ruokavalioista: tehostettu ruokavalio ja rakennemuutetut ruokavaliot sekä niiden käyttöaiheet. Opit tarkastelemaan nielemisen toimintaa, havainnoimaan siinä tapahtuneet muutokset ja ymmärtämään, kuinka moniammatillinen kuntoutus tukee nielemisen vaikeudesta kuntoutumista.

Koulutus koostuu kahdesta koulutuspäivästä ja päivien välissä olevista tehtävistä. Koulutus on tarkoitettu ikääntyneiden parissa työskenteleville kuntoutus- ja hoitoalan ammattilaisille. Koulutukseen liittyvät tehtävät toimivat oman työpaikan toiminnan kehittämisessä. Samasta työpaikasta osallistuvat voivat tehdä tehtävät yhdessä.

Koulutuspäivät:
Keskiviikko 2.11.2022
Torstai 8.12.2022

Koulutuksen teemoja:

• Ikääntyneen ravinnontarve, ravitsemuksen arviointi ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen
  • Ravitsemushoito
  • Eri ruokavaliot: perusruokavalio, tehostettu ruokavalio, rakennemuutetut ruokavaliot ja niiden käyttöaiheet
  • Ikääntyneen ihmisen nieleminen
  • Sarkopeeninen nielemisen vaikeus: tunnistaminen, ehkäisy ja moniammatillinen kuntoutus
  • Muistisairaan ihmisen nielemisen vaikeuden erityispiirteet
  • Ruokailun merkitys: ruokailu on paljon muutakin kuin ravinnonsaantia
  • Omatoimisuuden tukeminen ruokailussa
  • Ruokailutilanteen järjestäminen ja rauhoittaminen
  • Liikunnan ja fyysisen aktivisuuden rooli ruokahalun herättäjänä
  • Jäykkyyden esto / syömiseen tarvittavien lihasten toiminnan ylläpito

Huom! Koulutus on jäsenetukoulutus, jolloin Kuntoutusyrittäjät ry:n jäsenille koulutus on edullisempi. Jos et vielä ole Kuntoutusyrittäjät ry:n jäsen, mutta kiinnostunut liittymään, pääset tästä linkistä tutustumaan Kuntoutusyrittäjät ry:n muihinkin jäsenetuihin.

Kohderyhmä: Ikääntyneiden parissa työskentelevät kuntoutus- ja hoitoalan ammattilaiset

Peppi Haapala, puheterapeutti FM
Kati Laine, laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM
Anneli Willman, toimintaterapeutti, taideterapeutti, opettaja
Tom Alenius, fysioterapeutti, geriatrisen kuntoutuksen erikoisosaaja

Sähköpostitse info@kuntoutuskouluttajat.fi tai puhelimitse Riikka Östman p. 050 438 6862

Ilmoittautuminen: Ikääntyneen ravitsemushoito ja itsenäisen ruokailun tukeminen onnistuneessa kuntoutuksessa 2.11.-8.12.2022

Suomen Kuntoutusyrittäjät ry:n jäsenhinta 500 € + alv 24 %
Normaalihinta 550 € + 24 %.
Hinta sisältää kaksipäiväisen koulutuksen, opiskelumateriaalit sekä lähiosallistujille koulutuspäivien lounaat ja kahvitarjoilut.

Olisiko teitä useampi samasta työpaikasta? Kysy ryhmähintaa! riikka.ostman@kuntoutuskouluttajat.fi