Hae
Kategoriat
24 maaliskuun, 2021

Hyvät hygieniakäytännöt vastaanotolla – yhteistyökumppanina Steripolar

Hyvät hygieniakäytännöt vastaanotolla

Erilaiset kuntouttavan terapian hoitomuodot ovat yksi eniten lähikontaktia asiakkaan kanssa vaativia hoito- ja hyvinvointitoimenpiteitä. Kuntouttava terapia ennaltaehkäisevänä hoitomuotona tulee lisääntymään tulevaisuudessa, koska päätetyöskentely ja liikkumattomuus lisäävät tuki- ja liikuntaelinten rasittumista ja sairauksia. Myös koronaviruksen aiheuttamat jälkioireet, esimerkiksi hengityksen vaikeutuminen eri syistä, voi lisätä fysioterapian ja muun kuntoutuksen tarvetta.

Koronavirus on helppoa tappaa oikealla tuotteilla ja menetelmillä

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Virus tarttuu myös kosketuksen kautta ja uusimman tutkimustiedon mukaan myös ilmavälitteisesti(1). Koronavirukset säilyvät muutamia päiviä pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa (2).  Koronavirus kuuluu ns. vaipallisiin viruksiin, eli virusten ulkokuori koostuu lipidi- eli rasvapartikkeleista. Tämän takia virukset ovat herkkiä desinfektioaineille ja ne on helppo tappaa pinnoilta. Alkoholipitoinen käsihuuhde myös tehoaa koronavirukseen hyvin. Ilmavälitteiseen leviämiseen voidaan vaikuttaa huoneilman puhdistamisella ja varmistamalla, että ilmanvaihto toimii oikein ja nykynormien mukaisesti.

Vastaanottotilan tai toimenpidehuoneen desinfektio

Pintapuhdistamisen ja -desinfektion hyvään lopputulokseen kuuluu aina mekaniikka ja kemia. Fysioterapiassa on välineitä ja laitteita, joiden puhdistaminen tai desinfektio ei aina ole helppoa. Asiakkaiden välillä tapahtuva puhdistus/desinfektio poikkeaa esimerkiksi päivän päätteeksi tapahtuvasta toimenpidehuoneen puhdistuksesta/desinfektiosta.

Pintojen desinfiointi

Kertakäyttöiset desinfektiopyyhkeet ovat laadukas vaihtoehto monikäyttöisille puhdistus/desinfektiopyyhkeille. Valmiiksi esikostutetuissa pyyhkeissä on aina oikeellinen määrä puhdistus/desinfektioainetta, jolloin vältytään liika-annostelulta, joka jättää pinnoille kemikaalijäämiä. Tutkimusten mukaan kertakäyttöisten pyyhkeiden käyttäminen helpottaa ja nopeuttaa henkilökunnan työtä, niitä käytetään mielellään, joka taas johtaa hygieniatason paranemiseen ja infektioreittien katkaisemiseen(3).

Poista huoneilmasta tartuntariskit

Mikrobit kulkevat ilmassa aina kiinnittyneinä erilaisiin pienhiukkasiin (pöly, siitepöly ym.). Huoneilman puhdistaminen vähentää toimenpidehuoneen partikkeli- ja mikrobimäärää ja osaltaan alentaa riskiä ilmavälitteisille tartunnoille. Kun mikrobit pystytään tuhoamaan jo ilmasta, päätyy niitä vähemmän myös pinnoille ja käsiin. Plasmateknologian avulla tuhotaan kaikki ilmavälitteiset taudinaiheuttajat ja ilmanpuhdistaminen on mahdollisimman huoltovapaata.

Tekstiilien käsittely

Vastaanotoilla käytetään myös tekstiilejä, kuten pyyhkeitä, lakanoita tai muita alustoja. Puuvillaiset materiaalit ovat pölyäviä ja päästävät ilmaan paljon partikkeleita, jotka voivat lisätä ongelmia. Niiden peseminen hygieenisesti vaatii vähintään 60 asteen lämpötilan ja ammattikäyttöön tarkoitetun pesukoneen. Pesuaineen lisäksi tekstiilipesussa on syytä käyttää desinfioivaa ainetta hyvän lopputuloksen aikaan saamiseksi. Vaihtoehtona perinteisille tekstiileille on kertakäyttöiset biohajoavat materiaalit, kuten esimerkiksi biohajoavat pyyhkeet.. Näiden avulla vähennetään veden, sähkön ja kemikaalien käyttöä, sekä säästetään pyykin pesemiseen kuluvaa aikaa.

Automaatio viimeistelee korkean tason desinfektion

Toimenpidehuoneiden ja niiden välineistön loppudesinfektiossa voidaan käyttää automaattisia kemikaalittomia desinfektiomenetelmiä, kuten UVC tai sinivaloa. Nämä menetelmät suorittavat korkean tason desinfektion tiloissa silloin, kun niissä ei työskennellä (4). Automaatiomenetelmät ovat manuaalisesti suoritettavaan desinfektioon verrattuina tehokkaampia ja turvallisempia, koska pintoja tai hengitysteitä rasittavia kemikaaleja ei tarvita. Näin myös pitkäaikaista altistumista tapahtuu vähemmän.

Tule mukaan maksuttomaan webinaariin 15.4. klo 14.00-15.00 kuulemaan aiheesta lisää: https://www.kuntoutuskouluttajat.fi/tapahtumat/maksuton-webinaari-nain-torjut-tartuntatautien-riskia-oikeilla-tuotteilla-ja-menetelmilla-steripolar/

Kouluttajana webinaarissa Kirsi Saukkonen, Mikrobiologian tohtori, infektiotutkimuksen dosentti

Jos hygieniakäytännöistä ja -ratkaisuista herää kysymyksiä jo ennen webinaaria, voit olla yhteydessä Steripolarin hygienian ja infektioidentorjunnan tiimin asiantuntijoihin. Keskustelemme mielelläni, miten voisimme yhdessä tehdä hoitokäynnistä mahdollisimman turvallisen.

https://www.steripolar.fi/yhteystiedot

Lue lisää Steripolarin ja Kuntoutuskouluttajien yhteistyöstä: https://www.kuntoutuskouluttajat.fi/uusi-yhteistyo-steripolar-oyn-kanssa-novaerus-ilmanpuhdistusjarjestelmasta/

Lähteet:

  1. Covid-19 transmission – up in the air. The Lancet, Dec 2020
  2. Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1. N Engl J Med. 2020 Mar
  3. The value of ready-to-use disinfectant wipes: Compliance, employee time, and costs. Am J of Infect Cont, Volume 42,  March 2014
  4. Comparison of UV C light and chemicals for disinfection of surfaces in hospital isolation units. Infect Control Hosp Epidemiol. 2016 Jul;27

Kategoriat