Hae
Kategoriat
5 toukokuun, 2020

Etäkoulutuksia ja läsnäolon voimaa

Maailma muuttui muutamassa päivässä – monella tavalla ja pysyvästi. Pää on edelleen useamman viikon jälkeen ihan pyörällä kaikesta muutoksesta. Tällä hetkellä kaikki on olosuhteiden pakosta etää – on etäkoulua, etäkokouksia, etäkuntoutusta, etätyötä ja etäharrastamista. Kaikki on sujahtanut uuteen uskoon muutamassa viikossa ja kukaan ei enää tämän kriisin jälkeenkään kaipaa läsnäoloa? Vai kaipaako?

Olen itse tehnyt etätyötä pian seitsemän vuotta, olen sen vankkumaton kannattaja – ja luulen tietäväni mistä puhun. Etätyö mahdollistaa tehokkaan työajan hyödyntämisen, täydellisen keskittymisen sekä työn ja perheen yhteensovittamisen. Voin sanoa, että minulle se sopii hyvin. MUTTA etätyön vastapainoksi tarvitsen läsnäoloa ja vuorovaikutusta muutenkin kuin ruudun tai luurin välityksellä. Pelkkä ääni tai pieni kuva ruudulla ei aina riitä. Läsnäolossa tärkeää on aito kohtaaminen, ilmeet, eleet ja sanaton viestintä, yhdessä oleminen ja tekeminen myös ihan konkreettisesti.

Tämä koronakriisi on jälleen osoittanut ihmisten sopeutumiskyvyn ja kyvyn nopeisiin muutoksiin – etäpalveluiden tarjonta on räjähtänyt käsiin. Maailma muuttuu pakon edessä, digitalisaatio on hypännyt jättiloikan eteenpäin ja paljon uusia hienoja palveluita on syntynyt jäädäkseen. Mutta onko muutos pysyvä – kun kaikkea voi tehdä etänä, onko tarvetta enää muuhun? En jaksa uskoa siihen, että ihmisten tarve kohtaamisiin vähenee – päinvastoin, tästä voidaan oppia jotain myös läsnäolon merkityksestä.

Koulutuspuolella etäpalveluiden tarjonta on jo vuosia kasvanut ja kasvaa jatkuvasti. Etäkoulutuksilla on paikkansa ja paljon hyviä puolia kustannustehokkuudesta puhumattakaan. Mutta mitä niistä puuttuu? Juurikin se aito läsnäolo – ammattilaisten spontaanit keskustelut, herättävät kysymykset ja yhdessä oppimisen ilo. Yhteiset lounaskeskustelut tai kahvitauot. Yhdessä oleminen ja kokemusten jakaminen. Näitä on etänä vaikea tavoittaa – vaikka siihen pyritäänkin.

Me Kuntoutuskouluttajissa kehitämme toimintaamme jatkuvasti ja tarjolla on varmasti tulevaisuudessa enemmän myös etäosallistumismahdollisuuksia ja eri oppimistapojen yhdistämistä. Oman toimintamme lähtökohtana on tarjota jatkossakin aitoja kohtaamisia, mahdollisuutta kollegoiden tapaamiseen, kouluttajan ohjaukseen ja käytännönläheiseen oppimiseen pienryhmissä.  Samalla tavalla isot koulutustapahtumat pitävät pintansa, verkostoituminen ja kollegoiden yhteen hiileen puhaltaminen on helpompaa livenä kuin kotisohvalta. Meidän täytyy vielä hetki malttaa odottaa, että päästään taas vauhtiin. Sen ajan lupaamme käyttää tehokkaasti siihen, että meillä on jatkossakin tarjolla maan kattavin ja paras koulutustarjonta kuntoutusalan ammattilaisille – etä- tai lähioppimisena ihan kuinka vaan haluat!

Korona yllätti meidät – mutta meistä itsestä on kiinni, miltä tulevaisuus näyttää!

Etänä toistaiseksi, aitoja kohtaamisia odottaen Katja


Kategoriat