syyskuu 10, 2020

Erkaumakoulutus paikan päällä ja etänä!

Käytännönläheisten koulusten vieminen verkkoympäristöön ei ole aivan yksinkertaista, mutta mahdollista! Elokuussa 2020 kokeilimme ensimmäistä kertaa yhdistää lähi- ja etäosallistumista – ja onnistuimme. Koulutusaiheena oli Diastasis rectus abdominis – tavoitteena toiminnallinen keskivartalo ja kouluttajana Mari Camut. Koulutukseen osallistui paikalla olevien 10 osallistujan lisäksi 3 henkilöä etäyhteydellä.

Luento-osuudet sujuivat kuten tavallisesti – ruudun jakaminen etäosallistujille mahdollisti koulutuksen seuraamisen helposti. Suurempi jännitysmonentti liittyi käytännön osuuksiin, miten manuaaliset otteet ja muut käytännön harjoitteet voidaan siirtää verkkoympäristöön? Liikkuva kamera ja aktiivinen kameranainen olivat tässä tarpeen, etäosallistumisen mahdollistaminen sitoo yhden työntekijän kameran ääreen, jotta etäosallistujat pääset mukaan käytännön tilanteisiin. Oma harjoiteluasiakas ja muutama harjoitteluväline olivat tarpeen myös ruudun toisella puolella.

Tässä kouluttaja Mari Camutin ajatuksia kouluttamisesta:
”Etäyhteydessä opiskeleville luennointi ei juuri eronnut lähiopetuksesta. Tietokoneessa olevan kameran lisäksi, opetustilassa oli kamera ja jos näytin liikkeitä tai muita kehollisia esimerkkejä, siirryin vain lähemmäs ”isoa” kameraa. Jopa workshopeissa manuaalisten tekniikoiden ohjaus kävi helposti. Lähiopetuksessa olevat pitivät ihanasti huolta, että kukaan ei seisonut kameran edessä ja ottivat jopa itse omatoimisesti kameran lähelle, kun näytin esim vatsan tutkimista. Parilla etäopiskelijalla oli oma potilas kotonaan, joiden kanssa he harjoittelivat tutkimista. Opiskelijat laittoivat tutkimisessa esiintyviä kysymyksiä, joko chatin (jota Katja seurasi koko ajan) kautta tai kysyivät ääneen. Muistutin vain itseäni, että kysyn säännöllisesti, onko etäopiskelijoilla kysymyksiä tai kommentteja, joita he toki saivat esittää ihan milloin vain, aivan kuten lähiopiskelijat.

Etäopettaminen Zoomin kautta oli todella positiivinen kokemus. Kuntoutuskouluttajat olivat huolehtineet tekniikan ja äänen kuulumisesta erinomaisesti, eikä kummassakaan ilmennyt ongelmia. He myös pysyivät koko ajan linjoilla, ja välittivät minulle chatin kautta etäopiskelijoilta tulleet kysymykset. Zoomissa toimiminen oli erittäin yksinkertaista ja selkeää, suosittelen lämpimästi kaikille!”

Mari pystyi hienosti huomioimaan etäosallistujat koko koulutuksen aikana ja kouluttajan tarkka silmä tavoitti myös kauempana olijat. Tauoilla etäosallistujilla oli aikaa vielä palata kysymysten kanssa niiden aiheiden pariin, jotka vaativat lisäselvennystä.

Etäosallistujien ajatuksia:
”Osallistuin etänä ja tämä toimi hyvin. Mari on oikein innostava ja todella ammattitaitoinen kouluttaja.”
”Kiitos teille uudesta opiskelumuodon mahdollistamisesta. Kaikki toimi kuten pitikin.”

Sama koulutustilanne näyttää vähän erilaiselta paikan päällä ja etänä 🙂

Tästä jatkamme aktiivisesti kohti syksyn muita etätoteutuksia, luvassa on melkoinen digiloikkaus meille kaikille. Muutama kamera ja muut tilan varustukset vielä loppuun saakka hiotuksi, niin olemme valmiina tuleviin koitoksiin. Kurkkaa etämahdollisuudet syksyn koulutuksiin: KOULUTUSKALENTERI